AMERICAN ARBITRATION ASSOCIATION
Voluntary Labor Arbitration Tribunal

In the Matter of the Arbitration Between

SHERIFF OF MIDDLESEX COUNTY
AAR Case No:

-and- 01-17-0005-8564

NEW ENGLAND POLICE BENEVOLENT
ASSOCIATION, LOCAL 500

Arbitrator: James M. Litton, Esqg.

Appearances:
I ¢  ©Esg. - for the Sheriff of Middlesex County
Peter J. Perroni, Esq. - for the New England Police Benevolent

Association, Local 500

OPINION AND AWARD

Stipulated Issue:

Whether the Middlesex Sheriff’'s Office (MSO) is violating
the parties’ collective bargaining agreement, Article XIX, Sec.
6 by refusing to allow employees from the 40" Basic Training
Academy to convert sick leave for the 2016-2017 time period? If

so, what shall the remedy be?

Relevant Contract Provisions:

ARTICLE XIX
SICEK LEAVE

Section One. Every permanent employee
covered by this Agreement who has completed
gix (6) months of continuous service of the
Employer shall, subject to Section Two of
this Article, be granted sick leave, without
loss of pay, for absence caused by illness
or by injury or exposure to contagious
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disease. Employees will earn and sick leave
shall accrue at the rate of 1% days for each
month of actual service, not to exceed
fifteen (15) working days in any calendar
year. Employees will be entitled to use any
sick leave earned. Sick leave not used in
the year in which it accrues, together with
any accumulated sick leave standing to the
employee’s credit on the effective date of
this Agreement and not used in the current
year, may be accumulated for use in a
subsequent year. Sick leave not used prior
to the termination of an employee’s service
shall lapse, and the employee shall not be
entitled to any <compensation in lieu
thereof. ...

Section Six. If an employee uses no sick
leave including no more than 20 days of
Family and Medical Leave (FMLA) during a
contractual year (July 1 to June 30), the
employee will be entitled to convert seven
(7) days of unused sick leave to regular
compensation at his or her regular rate of
pay, to be added to his/her base salary or
at the employee’s option, convert the first
five days of the seven days earned to
additional wvacation leave to be scheduled
and taken at ta time mutually agreeable to
the employer and employee. The sixth and
seventh day earned nmust be taken as
compensation and may not be converted to
vacation leave. The following schedule will

apply:

Leave Used During Sick Leave Days Which
Fiscal Year May Be Converted
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Eligible Union employees shall be required
to notify the Sheriff’'s Office by May 1 in
any contractual year if a conversion of sick
leave days to additional wvacation or
compensation is requested.

ARTICLE XXV
UNIFORMS

Section Two. Uniforms, Clothing, and
Equipment Payment.

Employees covered by this Agreement who have
been employed for a period of at least six
months prior to December 1, of each vyear
shall receive an annual uniform, clothing,
and equipment payment of seven hundred and
fifty ($750.00) dollars.

Those employees who have been employed for
less than six months on December 1, of each
year shall receive a reduced amount of three
hundred and seventy-five ($375.00) dollars.

ARTICLE XXVII
PERSONAL DAYS

Section One. Full time employees hired,
promoted or in the bargaining unit after
January 1, 2001 will be credited annually
with paid personal leave credits of twenty-
four hours which may be taken during the
following twelve months at a time or times
requested by the employee and approved by
the employer.

Full time employees hired, promoted or in
the bargaining unit after January 1** of each
year will be credited with personal leave
days in accordance with the following
schedule:



Date of Service Paid Perscnal Leave

Jan. 1 through Mar. 31 3 days
Apr. 1 through June 30 2 days
July 1 through Sep. 30 1 day
Oct. 1 through Dec. 31 0 days

The  Employer agrees to add two {2)
additional personal days per year, effective
March 1, 2012, only for current employees
who are bargaining unit members on March 1,
2012. Nothing in this Section shall be
construed as giving more than three (3)
personal days in a given calendar year to
employees hired after March 1, 2012, or more
than five (5) personal days 1in a given
calendar year to employees who are
bargaining unit members on March 1, 2012.

ARTICLE XXXIII
WAGES

Section Three. Educational Pay

To promote and foster a well~-trained and
educated workforce, the employer shall pay
on oxr about October 1, 2000 and each and
every year this agreement shall remain in
effect the following educational pay
incentives to those employees covered by
this Agreement who have been employed by the
employer for the twelve months prior to
October 1%%:

Those employees who have been employed for
less than twelve months prior to October 1°°
shall be paid their educational pay
incentive on a pro rata basis for each full
calendar month worked prior to October 1°.



Facts Presented:

The Middlesex Sheriff’'s O0ffice (MSO or Employer) and the
New England Police Benevolent Association (NEPBA or Union) are
parties to a collective bargaining agreement (Agreement). The
Agreement sets forth the wages, hours, terms and conditions of
employment of certain employees of MSO including those whom this

case affects.

The language of Article XIX, Sec. 6 as it appears in the
Agreement has also appeared in successeve collective bargaining
agreements between the MSO and the Union since at least 2001.
At no time since at least 2001 has the MSO applied the sick
leave conversion language of Article XIX, Sec. 6 to graduates of
any BTA which began after July 1 of a given year at the end of

the “contract year.”

The MSO conducted its 40th Basic Training Academy (BTA) for
newly hired employees beginning in September 2016. The 40 BTA
consisted of 24 new employees. The BTA ended in approximately
early December 2016.

In spring 2017 as the end of the contract year July 1, 2016
through June 30, 2017 approached, the MSO determined -- as it
has determined for years -~ that the graduates of the 40 BTA
which ran from September to December 2016 (during the contract
year July 1, 2016 through June 30, 2017) did not contractually
qualify for the sick leave conversion benefit set forth in

Article XIX, Sec. 6.

On June 23, 2017 Union Steward Matt Bordeleau filed a
grievance which protested the MSO’s denial of Article XIX, Sec.
6 rights to “bargaining unit members from the 40" basic training

academy with a start date of 9/11/16 that have used less than 5
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sick leave days during this contractual year (7/1/16-6/30/17)."

That grievance results in this arbitration.

Opinion:

Position of the Union

The position of the Union is that the MSO is violating the
parties’ Agreement, Article 19, Sec. 6 by refusing to allow
employees from the 40" Basic Training Academy to convert sick
leave for the 2016-2017 time period. The Union argues that
“Article XIX, Section 6 compels the MSO to allow the subject
employees who began employment 4in September 2016 to convert
accrued vacation time.” It argues that “a plain and reasonable
reading of Section 6 obligates the MSO to allow the conversion
regardless of when an employee begins employment during
‘contractual year (July 1 to June 30) ... .* It argues that
“"nothing about the language in Section 6 requires employment
throughout the relevant period in order to obtain the right to
convert.” It argues that “if no sick time (or relatively little
sick time pursuant to the chart) is used during the relevant

dates, the employee is entitled to convert.

The Union further argues that “a review of the contract as
a whole, reveals that when the parties wished to limit the right
of new employees to enjoy the use of a contract benefit they
have done it precisely in this agreement.” The Union cites

three examples of such contract language:

* Article XXV, Sec. 2 {(uniforms)

The Union argues that this Section
“provides that employees who have been
employed for less than six months on
December 1 receive half the benefit of



those that have been employed for at least
six months.”

* Article XXVII, Sec. 1 (personal days)

The Union argues that this Section
“provides that employees receive 24 hours
of personal day benefit time on January 1
of each year.” It also argues, however,
that “this provision expressly limits the
benefit for those +that begin their
employment after January 1 an provides
less time to those who begin the calendar
year on April 1 and provides less time to
those who begin the calendar year on April
1 and after.”

* Article XXXIII, Sec. 3 (educational
pay)

The Union arques that “educational pay is
paid on a pro rata basis for those
employees who ‘have been employed for less
than 12 months prior to October 1% ...”

Thus, the Union argues that “the absence of a limiting provision
in the sick time conversion article strongly suggests that the
parties did not intend to limit how the provision applied to new

employees.” It argues as follows:

This makes sense because the benefit is
essentially self-limiting for new employees.
New employees’ use of +the benefit is
obviously limited by the fact that they do
not have the opportunity to accrue
significant amounts of sick time to convert
and conversion will leave the employee
vulnerable to not having paid time available
should they get sick in the upcoming year.

The Union also rejects any argument of the MSO that *“some
past practice prevents the application of the Union’s

interpretation” of Article XIX, Sec. 6. First, it arques that



“such a practice would contravene the plain language of Sec. 6

which, as discussed above, allows new employees to convert.”

The Union acknowledges that the MS0O introduced into
evidence print-outs which 1listed employees whom it believed
“were entitled to the conversion under its (mistaken from the
Union’s point of view) interpretation of Sec. 6.7 It also
acknowledges that the MSO introduced into evidence a form it
used to inform those employees that the MSO thought were
entitled to convert.” It argues, however, that “there is no
evidence that the MSO interpretation was mutually agreed upon
nor were documents or even the reasoning behind the results
evidenced in the documents ever communicated to or known by the
Union.” Thus, the Union argues that “there is no evidence of
mutuality present in this case sufficient to establish some

binding past practice.”

The Union further argues that *“ultimately, the decision to
exercise the conversion rests with the individual officers.” It
argues that “new officers are presumably less likely to use the
benefit at least in part because they do not have much sick
time.” It argues that “the lack of use of the benefit by new
employees previously is thus an unremarkable natural consegquence
of (1) the limited nature of the benefit to new employees, (2)
the fact that the right is exercisable by individual members,
and, (3) the unilateral ©process the MSO employed in
administering the benefit.” It argues that *“put another way,
the Union has not waived its right to assert the plain language
in Sec. 6 compelling the allowance of sick time conversion for

new employees.’



Position of the MSO

The position of the MSO is that it is not violating the
Agreement, Article XIX, Sec. 6 by refusing to allow employees
from the 40 Basic Training Academy to convert sick leave for
the 2016-2017 time period. The MSO argues that “the plain
language of Article XIX, Sec. 6 supports the MS0's position that

the employee must work the entire year to be eligible for sick

leave conversion.” It argues that “by its express terms the
‘contractual year (July 1 through June 30)’ is the measuring
period for the conversion benefit.” It argues that “nothing in

the language of Article XIX Sec. 6 suggests that the benefit is
available to employees who work less than the full contractual

year."”

The MSO also argues that *“the past practice has been to
consistently apply Sec. 6 of Article XIX the way it was applied
by the MSO in the present case.” It argues that “the measuring
period has been unchanged since at least 2001.” It argues that
“on each occasion thereafter that a training academy has
commenced after July 1, the MSO has not allowed otherwise
eligible employees to convert sick leave for the year beginning

on that date.”

The MS0O argues that “this past practice can be viewed in

one of two ways:

either it (1) confirms that the parties have
found no ambiguity in the contract language;
or (2) reflects that, even if an ambiguity
exists, the parties have understood the
language to reguire that an employee must
work the entire year to be eligible for
conversion.



It argues that “either interpretation is fatal to the Union’'s

claim.”

The MSO rejects any Union argument that “since the right to
convert rests with the employee, and not with the employer, then
this consistent past practice is of no significance.” It argues
that *“this argument misses the point.” Specifically, the MSO
argues that “the practice is not that no employee has chosen to
convert sick leave; it is that, based on the contract language,
the MSO has determined that such employees do not have the
option to make that choice.” It argues that *“thus, the past
practice as described above 1is a reliable gauge as to the
parties’ understanding as to how the contractual language should

be construed.”

The MSO also argues that *“a final flaw in the Union’s
grievance is that its grant would either yield an absurd and
unfair result, or require the Arbitrator to insert into the
parties’ agreement language that is not contained in that
Agreement.” It argues that *“it is unclear whether the Union’s
position is that the members of the 40" training academy should
receive the full conversion benefit or whether the benefit
should be pro-rated for the percentage of the contractual year
during which the employees worked.” The MSO argues that #if it
is the former, the result would be absurd given the intent of
the sick leave conversion benefit” which “obviously is to
provide an incentive for employees not to utilize sick leave.”
It argues that the sick leave conversion benefit “therefore
rewards employees who go an entire 12-month period using five or
fewer sick leave days.” It argues that ~”if the Union’'s
grievance is sustained, then employees who did not work the full
year would be treated exactly the same as employees who worked

the full contractual year.”
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The MSO argues that *“per the terms of the contract,
employees accrue 1.25 sick days per month.” Thus, it argues
that “employees accrue more than seven sick days if they work a
mere six months.” It argues that “if the Union is claiming that
the full conversion benefit is available to employees hired
after July 1, then employees who worked approximately half the
year -- and who therefore had a shorter period of time in which
they did not use sick leave -- would receive the same conversion
benefit as employees who worked the entire year.” It argues
that +this does not make sense in light of the intent in

providing the conversion benefit.”

The MSO similarly argues that “any c¢laim that the
conversion benefit should be pro-rated based on the date of hire
is problematic.” It argues that “the language of Article XIX,
Sec. 6 speaks of the ’‘contractual year'.” It argues that Article
XIX, Sec. 6 does not contain language pro-rating the benefit for
employees who work less than a full year.” It further argues
that “there are benefits under the contract which are expressly
pro-rated for employees who work less than a full year.” It
argues that “given the contractual injunction not to add to or
modify any of the terms of the Agreement, the Arbitrator should

reject the offer to pro-rate the sick leave conversion benefit.”

Discussion

I conclude that the MSO is violating the Agreement, Article
XIX, Sec. 6 by refusing to allow employees from the 40 Basic
Training Academy to convert sick leave for the 2016-2017 time
period. I conclude that the language of Article XIX, Sec. 6 is
clear and unambiguous on its face. It states that “if an
employee uses no sick leave ... during a contractual year (July

1 to June 30), the employee will be entitled to convert” sick
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leave to either regular compensation or wvacation leave (in
accordance with certain restrictions set forth in a
contractually express formula not necessary to repeat here).
Article XIX, Sec. 6 in no way limits its application to
employees who have worked the entire contractual year from July
1, 2016 through June 30, 2017. The parties could have provided
for a lesser sick leave conversion benefit or a proration of
those benefits for employees -- such as those who attended the
40*" BTA and were employed for less than the entire contract year
-~ but they did not do so. The parties knew how to draft such
language as they did in Article XXV, Article XVII, and Article
XXXIII with respect to uniform allowance, personal days, and

educational pay, respectively.

The MSO argues that past practice shows that the parties
have for many years consistently interpreted Article XIX, Sec. 6
as requiring employment for the £full contract year (July 1
through June 30) as qualification for the contractual sick leave
conversion benefit. To the extent to which past practice may be
analyzed to interpret clear and unambiguous contract language, I
conclude that there 1is no controlling past practice in this
case. It appears to be true that the MSO has interpreted
Article XIX, Sec. 6 for many years in the same manner as it has
in this case. But there is no showing that such a practice has
at any point been accepted by the Union. To the contrary, there
is no evidence that the MSO ever discussed the matter with the
Union or that the Union was even aware of the MSO’s practice.
In fact, the MS0 concedes that it alone *“determined” that
employees such as those in the 40™ BTA who have not worked an
entire contract year “do not have the option to make the choice”

to convert their sick leave.
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The MSO also argques that to grant this grievance would
result in an *“absurd” result. I disagree. It is true that by
not working the full contract year, officers in the 40 BTA
worked a shorter period of time than others during contract year
2016-2017 and, thus, they worked less time during which to use
sick time. It is true that even though they worked less time in
the contract year, they still accrued more than seven sick days
(at the rate of 1.25 days per month). Because seven days is the
maximum that pursuant to Article XIX, Sec. 6 may be converted to
pay or vacation leave, it is true that members of the 40*" BTA
enjoy the right to convert the same amount of sick leave as do
employees who have worked the full contract year even though
they have, in fact, work less time. To some extent that may
seem to be unfair. But it is the result of the c¢lear and
unambiguous language which the parties negotiated in Article

XIX, Sec. 6.
Award:

The Middlesex Sheriff’s Office is violating the parties’
collective bargaining agreement, Article XIX, Sec. 6 by refusing
to allow employees from the 40™ Basic Training Academy to

convert sick leave for the 2016-2017 time period.

The Middlesex Sheriff’s Office shall immediately allow
employees from the 40% Basic Training Academy to convert sick
leave for the 2016-2917 time period to the extent allowed by

Article XIX, Sec. 6 of the Agreement and in accordance with this
AT

¢
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‘James M. Litton
Arbitrator

Opinion.

Dated: May 10, 2018
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